2012. május 14., hétfő

A Megváltó Krisztus Székesegyház

A székesegyház szinte vadonatúj! 1990-ben született meg a terv, hogy az 1931-ben lerombolt eredeti templom mását újra felépítsék a Moszkva folyó partján, nem messzire a Kremltől.
Az alapkövet még abban az évben lerakták, 1992-ben alapítványt hoztak létre az építkezés finanszírozására, 1994-ben pedig nagy lendülettel megindult az építkezés.

Az eredeti tervek még a hajdani templom pontos mását igyekeztek létrehozni, de az építkezés során Zurab Csereteli több újítást is kezdeményezett. A külső márványszobrokat bronzszobrokra cserélték, az eredetileg fehér kőből készült falak helyett márványt használtak. A legnagyobb különbség hogy a régi kupolák aranyozott burkolata helyett titánötvözet fedi a templomot.

Az eredeti templomot Sándor cár kezdte építtetni 1817-ben, hálája jeléül hogy Moszkva megmenekült Napóleon hadaitól. A tervezők a Hagia Sophia székesegyházat tekintették követendő példának, a templom neobizánci stílusjegyeket mutat.
Az építkezés nagyon lassan haladt, csak 1883-ban szentelték fel.

Nem állhatott túl sokáig, Sztálin parancsára 1931-ben a székesegyházat felrobbantották. Helyére egy gigantikus épületet a Szovjetek Palotáját tervezték, ami sose készült el. A kiásott alapjai helyére végül  szabadtéri uszodát építettek.

Néhány kép a Megváltó Krisztus Bazilikáról

A képeket Captain Chaos készítette CC: AttributionNoncommercialShare Alike 

A Megváltó Krisztus Székesegyház az utóbbi időben avval került be a médiába, hogy a moszkvai Pussy Riot feminista punkegyüttes, Putyin elleni tiltakozásául "punkmisét celebrált" a templomban. Az együttes tagjait a rendőrség letartóztatta, a moszkvai bíróság akár hat évre is ítélheti őket.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.