2011. február 26., szombat

A moszkvai időjárás














A moszkvai időjárás azok számára, aki sohasem járt előtte ilyen vidéken, első hallásra ijesztő lehet. Nekem is az volt, nem tudtam elképzelni az igazi orosz telet és már októberben attól rettegtem, hogy mi lesz velem az igazán hideg téli fagyokban. Nem olyan vészes, főleg ha az embernek nem kell nagy távolságokat megtennie vagy ha földalattival közlekedik, és közel van a metrómegálló. Valóban előfordul dermesztő hideg, -25, -30 fok, ami igazán "hűvös", de a réteges öltözködés a titka mindennek. Szerintem éppen ezért azonnal észrevehető az öltözködésből, hogy ki orosz és ki nem, hiszen az orosz nőket ez mit sem zavarva, az ilyen hidegben is miniszoknyában, vékony harisnyában, ruhában és tűsarkúban járnak,-a férfiak nagy örömére. Ja és a az orosz nők elengedhetetlen téli ruhadarabja a bunda. Kiállítást lehetne nyitni azokból a bundakölteményekből amelyekben itt járnak a nők. Míg a külföldiek igazi eszkimóként beöltözve járnak-kelnek.És az is igaz, hogy itt valahogyan más a hőérzete az embernek, szárazabb a hideg, amikor a szél fúj, akkor érezzük igazán ezeket a nagy mínuszokat.
Szóval jelenleg például -15 fok van, ami már elviselhető, de előtte másfél hétig folyamatosan -20 között stagnált. Még mindig rengeteg hó van, amelyek a járdák szélére van ellapátolva, és akár több méteres is, bizonyos utcákban. Az utak az autóval közlekedők számára járható, (az óriási dugóktól eltekintve), a járdákra amúgy nagy mennyiségű hó van ráfagyva,mindenütt, elképesztően csúsznak, nem árt óvatosnak lenni. A kérdés mindenkiben felmerül?mi lesz ha ez a hatalmas mennyiségű hó elolvad? A tavasz és az ősz amúgy is rendkívül nedves, nyálkás, nyirkos, sok csapadékkal, nemhogy egy ilyen mennyiségű hó után. Azt hiszem, itt már mindenki megszokja lassan, hogy időben be kell szerezni a mostanság amúgy is divatos gumicsizmákat, amely tényleg a legalkalmasabb viselet az itteni viszonyokhoz.


3 megjegyzés:

  1. SZia! Meg tudnád mondani, hogy aug végére, illetve szept elejére milyen időjárás várható Moszkvában és környékén?

    Köszi, Esz

    VálaszTörlés
  2. Szeptember eleje környékén még jó idő szokott lenni, nappal 20 fok környékén, éjszaka 10 fok környékén.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, ugyanis februártól kezdve 4 hónapig részképzésen Moszkvában leszek. Meg tudnád mondani, milyen az időjárás ekkortájt? Valamint ez a latyakos idő mennyire vészes, mert ha nem muszáj nem cipelnék még magammal egy gumicsizmát is.
    Köszönöm, LÁV

    VálaszTörlés

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.