2011. május 2., hétfő

Moszkva felhőkarcolói

Moszkvában sokáig egyetlen épület sem haladta meg  a sztálini korszakban épült Moszkvai Állami Egyetem 240 méter magas épületét. Az acélvázas masszív épület egészen 1988-ig Európa legmagasabb épülete volt, az utóbbi évtizedben viszont Moszkva toronyház építési lázban ég. A gazdasági válság persze a moszkvai építkezések nagyratörő terveit is hátráltatja, a Moszkvai Nemzetközi Üzleti Központ (röviden Moscow City) mégis impozáns látványt nyújt.
Az építkezések 60 hektáron folynak, egy régi kőfejtő és bezárt ipari létesítmények helyén. A tervek szerint az üzleti központ teljes felépítése 12 milliárd dollárba kerül.




 Moszkva City főbb épületei


Tower 2000  Башня 2000
104 méter magas 34 emeletes irodaház. Az épület kapcsolódik a Bagratyion-gyaloghídhoz.
Ez az épület épült fel legkorábban, az építkezés 2001-ben fejeződött be.


City Palace Сити Палас
Ez az épület még nincs kész, az eredeti tervek szerint 2013-ra tervezik a befejezését. Tervezett magassága 250 méter, 48 emeletes lesz az épület.


Imperia Tower Империя Тауэр
60 emeletes épületcsoport, amely irodákat, szállodákat, üzleti központot fogad magába.


Central Core
A föld alatt is hatalmas központi épületbe parkolót és metróállomást terveztek, a föld feletti részek szállodákat, szórakoztató központokat és kiállítási területeket terveztek.


City of Capitals Город Столиц
2009-ben fejeződött be ennek az épületcsoportnak az építése. Szórakoztató központok irodák és impozáns nagy lakások találhatók benne. Az épület pillanatnyilag Európa legmagasabb épülete, a nagyobbik torony 73 emeletes és 306 méter magas.


Naberezhnaya Tower Башня на набережной
Három épületet foglal magába, 2007-ben fejeződött be az építése. Irodák és üzlethelységek találhatóak benne. A három torony 85, 127 és 268 méter magas, a földalatt össze vannak kapcsolva tulajdonképpen egy épület az egész.


Transport Terminal
Ahogy a neve is elárulja, ez lesz a Moscow City közlekedési központja, metró, vasút és más közlekedési vonalak találkoznak itt. Tervezett befejezése 2015. Az épületbe szállodákat, korházat, üzleteket és egy nagy parkolóházat terveznek.


Eurasia Tower Евразия
303 méter magas lesz ez a felhőkarcoló, irodákat, éttermeket, üzleteket és rekreációs központot terveznek bele.  Az építkezés jelenleg áll.

Federation Tower Башня Федерация
Most is építés alatt áll, tervezett átadása 2016, ha az építkezés befejeződik a maga 360 méterével ez lesz a legmagasabb épület Európában.
Az épület két toronyból áll a keleti és nyugati torony, az alacsonyabbik 242 méter magas lesz.

Mercury City Tower Меркурий Сити Тауэр
Ez lesz Oroszország első környezetbarát épülete. Az építkezés 2005-ben kezdődött és előreláthatólag 2011-ben fejeződik be. Többfunkciós épület lesz, lakásokat, irodákat, üzleteket terveznek bele.


City Hall and City Duma Здание Правительства Москвы
Négy toronyházból álló épületegyüttes, a moszkvai kormányzati szerveknek ad helyet. Az állami igazgatási szerveken kívül üzletek és szórakoztatási központ lesz még megtalálható az alsóbb szinteken.


Russia Tower Башня Россия
Az építkezés bár elkezdődött 2007 szeptemberében, anyagi problémák miatt a torony valószínűleg mégsem fog megépülni az eredeti formájában.




Moscow City

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.