2011. március 13., vasárnap

Moszkvai tömegközelekedés árai

A tömegközlekedés, például a metrójegy ára olcsóbb mint Budapesten, főleg ha több utazásra alkalmas jegyet vásárolunk. Egy jegy ára: 28 rubel, 5 utazásra alkalmasé: 135, 10 alkalmas: 265, 20 alkalmas 520, 60 alkalmas 1245 rubel. A 60 alkalmas 45 napig érvényes, a többi általában 30 napra. Tehát, ha ezt átszámoljuk egy 60 utazásra alkalmas jegynél, akkor jóval olcsóbbra jön ki egy menetjegy ára, (kb 160 Ft)mint egy budapesti metró menetjegy. És az átszállásoknál nem kell újabb jegyet érvényesíteni.
Moszkvai busz, villamos,trolibusz jegy
A villamosra, autóbuszra is lehet ilyen több utazásra szóló menetjegyeket vásárolni, ott egy 10-es 195 rubelbe kerül,m míg egy 20-as 375be.
Ezeket a kis kártyákat egy géphez kell odarakni, amely levesz róla egyet.Ha már nem érvényes a jegy, akkor sípol és kinyílik egy kar, amely nem enged át bennünket az ellenőrző gépen. Természetesen ez itt Moszkvában nem jelent semmit, hiszen rengeteg olyat látni, hogy az emberek nekifutnak és átugorják ezt a kis kaput, miközben minden bejáratnál van egy kis fülke , ahol általában idős nénik dolgoznak és ők ellenőrzik azt, hogy mindenki jeggyel jusson le a metróhoz. Ilyen esetben (ha valaki átugorva jut be) az említett hölgyek gyakorlatilag semmit nem csinálnak, csak eszeveszettül fújják a sípot :) Ez időnként rendkívül vicces.
Metrójegy Moszkvában
A busz vagy villamos esetében az emberek úgy utaznak jegy nélkül, hogy ott is hasonló gép üzemel, amely alatt pedig átbújnak. Itt aztán a vezető abszolút tehetetlen , nem ugorhat ki a vezető fülkéből minden egyes szabálysértés esetén. Tehát itt csak az első ajtókon lehet felszállni a buszra vagy villamosra, trolira, a hátsó ajtókat ki sem nyitják. Mivel ilyen rendszer működik ezért ellenőrökkel nagyon ritkán lehet találkozni, szinte alig. Elég érdekes amikor a villamos megáll a négysávos út közepén és az ember úgy száll le, hogy mellette autók közlekednek.
Télen a villamos nem túl megbízható, gyakran elakad, nem tudni mi történik, csak leáll és nem közlekedik tovább vagy nagyon sokáig tart eljutni egyik pontból a végállomásig.

Moszkvai forgalom

Ezeken kívül van még az úgynevezett marsrutka(маршрутка), amely taxifélének tekinthető, (egyébként a legtöbb sárga is) és általában kisbuszokat szoktak ilyen célra használni. De van személyautó is amely ugyanígy működik. Vezetőik kiszállva az autóból kiabálják a menetirányt és hogy mennyi férőhely van még az autóban. Nincs menetrendhez kötve, van számuk, meghatározott útvonalon járnak, útközben utasokat raknak le, vesznek fel, tehát le lehet inteni őket. Köztudott, hogy vezetőik rendkívül veszélyesen vezetnek, egyszerre telefonálnak, gyűjtik be a pénzt az utasoktól, vezetnek és beszélgetnek az utasokkal:) Ára szintén 25 rubel körül mozog.

2 megjegyzés:

  1. Létezik olyan, hogy mondjuk napijegy illetve ezenbelül kombinált (metro-busz-vill-troli) jegy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtommal nem. Talán ha ilyen múzeumbelépővel kombinált turistakártyát veszel, akkor ahhoz jár az ingyenes tömegközlekedés, mint pl. a Budapest Kártyához is.

      Törlés

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.