2012. január 6., péntek

Moszkva - Vaszilij Blazsennij Székesegyház


A székesegyház Moszkva jelképe, nevét a XV-XVI. században élt Vaszilijről a szent életű bölcsről kapta, akinek a neve „блаженный - blazsennüj” egyszerre jelent eszelőst és boldogot. Vaszilij Moszkva szerte ismert kéregető, csavargó volt, akinek népszerűségét bizonyítja, hogy temetésén a cár Rettenetes Iván is megjelent.

Sírja helyén építtette a cár az 1550-es években a krími győzelem emlékére a templomot, amely eredetileg a Mária Oltalma Templom névre hallgatott, a későbbiek során ragadt rá mai neve. A cár kívánsága szerint minden győztes csata emlékére egy-egy tornyot kellett emelni a tervezőnek. Az épület tulajdonképpen kilenc, szorosan egymásmellé épített templomból áll.

A legenda szerint Rettegett Iván a székesegyház elkészülte után megvakítatta Posztnyik Jakoljevet a tervezőt, hogy ne tudjon hasonlót építeni. A történészek szerint ez nem igaz, sőt valószínűleg a templomot külföldi mesterek építették.

A Sztálini időkben felmerült a templom lebontása, ugyanis zavarta a tömegfelvonulásokat a Vörös-téren, de Pjotr Baranovszkij építész nem volt hajlandó elkészíteni a bontási terveket.

Napjainkban A Szent Bazil Székesegyház a legnépszerűbb múzeumok közé tartozik Moszkvában. Nagyon különleges hangulata van, az európai székesegyházak hatalmas belső tereivel szemben itt alacsony, felosztott tereket találhatunk, amelyeket keskeny lépcsők és folyosók kötnek össze. A falakat festett virág és geometrikus minták díszítik.

Nyitvatartása minden nap 11.00-tól 17.00-ig, a templom keddenként és minden hónap első hétfőjén zárva tart. A belépőjegy ára 100 rubel felnőtteknek, 50 rubel diákoknak.Néhány kép a Vaszilij Blazsennij Székesegyház belső tereiről:

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by marcella bona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.