2011. május 7., szombat

Májusi Ünnepek

Oroszországban május elején kijut az ünnepekből. Először május elsejét ünneplik, a munka napját, aminél sokkal nagyobb ünnep, sőt az egyik legfontosabb ünnepnek számít Május 9-e, a Győzelem napja. A II. világháborúban aratott győzelem, A Nagy Honvédő Háborúban elért sikerekre emlékeznek minden évben ezen a napon. '965 óta munkaszüneti nap. A szovjet nép dicső ünnepévé vált a szovjet nép a német fasiszták ellen folytatott harcban elért győzelem. Európában a feltétel nélküli kapituláció május 8-án történt, így sok országban ezen a napon ünnepelnek, míg az időeltolódás miatt ez Oroszországban egy nappal későbbre tolódott.

A Nagy Honvédő Háború sikerével Zsukov tábornok neve is összefonódik. Szovjetunió marsallja 1941-től volt a Vörös Hadsereg vezérkari főnöke volt. Szobra a Vörös téren található, ezzel is szimbolizálva jelentőségét a szovjet nép számára. Sztálin május 9-ét így méltatta: " Örök dicsőség a hazánk szabadságáért és a függetlenségben elesett hősöknek"

Moszkvában a és hős városokban évről évre katonai parádét rendeznek, Moszkva történelmi központját a Vörös tér környékét lezárják, és több tízezer ember ünnepel a katonai díszszemlét figyelve. Van is látnivaló ilyenkor: több mint tízezer katona, páncélos, repülőgépek, helikopterek felvonulását láthatjuk. Idén nemcsak orosz katonák menetelnek majd, hanem a volt szövetséges államok katonái is: Usa, Nagy- Brittania, Franciaország.






Fotók a mai felvonulásról: Парад Победы начался на Красной площади в Москве



Győzelem napja Moszkva - Felvonulás 2011 Május 9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.