2011. április 14., csütörtök

Gagarint ünnepelték világszerte

Gagarin titán szobra Moszkvában
1961. április 12-én indult el űrutazásra Jurij Gagarin Vostok 1 űrhajójával, majd 108 perc után visszatért a Földre. Ő volt az első ember, aki az űrben járt. Nevét világszerte ismerik, és nemcsak az oroszok nagyon büszkék rá. Kétségtelen, Oroszországban évtizedekig a legnépszerűbb embernek tartották az Gagarint. Ha megkérdeztek egy orosz embert arról, hogy ki a legkedveltebb, legnépszerűbb orosz ember, akkor első helyen Gagarint említették.( A második helyen Viszockij, a harmadikon Zsukov állt.) Az sem véletlen, hogy annak idején őt választották ki az űrrepülésre 12 ember közül. Pozitív megjelenése és kisugárzása miatt őt tartották legalkalmasabbnak arra, hogy bárhol a világban képviselje országát. Gagarint azonnal megszerették az emberek, mihelyt megtudták a repüléséről szóló hírt és látták a fényképét. Mosolya valóban igen rokonszenves lett és már -már legendává vált.
Bár április 12.-e nem nemzeti ünnep, de a naptárakban piros betűkkel van feltüntetve az űrhajózás napja, sőt az egyik legjelentősebb ünnepnek tartják az orosz állampolgárok, és a május 9-ei ünnep jelentőségével egy lapon említik. Az iskolákban külön foglalkozás van ezen a napon, rengeteg kiállítást nyitottak meg és rendeztek az 50. évforduló alkalmából. Este tűzijátékkal ünnepeltek az oroszok.
Az oroszok nemzeti hőse hét évvel később halt meg , halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok, körülbelül 25 különböző forrás létezik erről, hogyan vesztette el életét egy gyakorlórepülés során, amikor egy perc alatt irányíthatatlanná vált a gépe. Az orosz vezetőség hosszú ideig nem engedte halálának felülvizsgálatát.
Viszont nem olyan régen új bejelentést tettek halálával kapcsolatban miszerint egy meteorológia ballon kikerülésére tett manőver okozta a gép zuhanását. Persze az újságokat és az embereket még mindig érdekli az összeesküvés-elmélet, amely a mai napig kering az első űrhajós halálával kapcsolatban.

PASO-GAGARIN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.