2011. március 8., kedd

A híres moszkvai metró

Sokan vannak, mint az oroszok - mondja a szállóige, amely különösen igaz a metróra. A moszkvai metrónak legendája van. Elmondathatatlan, leírhatatlan, át kell élni, látni kell. Elsőre elég ijesztő is.
                            
Tizenegy vonal van egyébként, rendkívül jól kiépült hálózat, és az egyetlen jól működő   
tömegközlekedés Moszkvában. Mert az összes többi közlekedési eszköz a hatalmas dugók miatt megbízhatatlannak számít. Van olyan, hogy egy útvonalat amit dugó nélkül 13 perc alatt tud megtenni az ember gépkocsival, az dugó esetén akár 1,5 óra is lehet. Ez érvényes a villamosra, buszra, trolibuszra. Metróval azonban bárhova el tud jutni az ember, az itteni hatalmas távolságokhoz képest meglehetősen gyorsan, csúcsidőben percenként közlekednek a metrók és hajnal egyig vannak nyitva az átszállási helyek.Csúcsidőnek számít a reggel 7-8-9 óra, és este 5-6-7 körül.
A metrózásnak is persze megvannak a maga szabályai, amelyről folyamatos eligazítást is kapunk a metrókon. Például a mozgólépcsőn menetirány felé fordulva stb. kell közlekedni, a vagonokban illik átadni a helyet az időseknek, a gyerekeseknek és a mozgássérülteknek. Ezeket az utasításokat már mindenki kívülről fújja oroszul :). Ki-, és beszálláskor az ajtónál oldalra felsorakozva egymás mögé állva várjuk míg kiszállnak és míg be tudunk szállni. Már ha betudunk. Vagy ha azt, hogy belöknek és kilöknek be-, vagy kiszállásnak lehet nevezni. Van olyan, hogy éppen az ajtóra feltapadva utazik az ember vagy más vállába harapva, olyan nagy a tömeg. Itt egy kis lökdösődés, egymás lábára lépés, ütés elkerülhetetlen és megszokott. Miközben azért érdemes arra figyelni , hogy ki ne zsebeljenek bennünket vagy a nagy tömeg le ne szakítsa a táskát a vállunkról. Ennek ellenére a legtöbb ember kapaszkodás közben még olvas is.
Orosz ismerősök arra is figyelmeztettek, hogy ne álljak túl közel a peronhoz, mert nagy tömeg esetén ezek mit sem törődve egymással lelöknek a sínekhez.Éljen! néha halálfélelmem van a metrón. Az sem túl felemelő, amikor a hajléktalanok részegen utaznak és bűzlenek vagy éppen kéregetnek. De láttam már egy eszméletét vesztett fiút is a metrómegállóban. Az is biztos, hogy a valódi moszkvaiak nem túl gyakran használják a metrót, ők inkább autóval közlekednek. 

Az előbb leírtak ellenére azért meg kell hagyni, hogy egyes metróállomások gyönyörűek, igazi építészeti csodák. Ilyen például a Kievsky, ArBatskaya, Mayakovskaya, Dostoevskaya és még sok más.

















 Egy hangulatos videó a moszkvai metróról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.