2011. február 19., szombat

Moszkvai Látnivalók

Érdekes helyek Moszkvában

Moszkva Oroszország fővárosa az egyik legnagyobb európai város. Az első írásos emlékek 1147-ből származnak. Moszkva túlélte a pestist, tűzvészt, forradalmakat és háborúkat. Ma Moszkva egy virágzó nagyváros, egy felmérés szerint itt él a legtöbb milliárdos a világon.



Vaszilij Blazsennij Székesegyház
Vaszilij Blazsennij Székesegyház
A Vörös téren áll ez a színes, hagyma-kupolás templom. 1555 és 1560 között épült a Vörös téren. Rettegett Iván parancsára kezdték el az építését, az 1552-es kazanyi tatár kánság feletti győzelem emlékére.  A népszerű mítosszal szemben tervezőjét Posztnyik Jakovlevet nem vakították meg az építés befejeztével.




Lenin Mauzóleum
Lenin Mauzóleum
Itt látható Lenin a kommunista vezető mumifikált teste.1924-ben halt meg, a halála óta vegyészek kezelik a holttestet, hogy megmaradjon eredeti állapotában.
Az épületet eredetileg fából emelték, 1930-ban készült el a ma is látható gránitból és labrador kőből készült épület.





Kolomenszkoje
Kolomenszkoje
Az UNESCO Világörökség része, a moszkvai nagyfejedelem, később a cári család birtoka.
Alekszej Mihaljovics cár építtetett itt egy fából készült palotát, amelynek csodájára jártak, állítólag 250 helyiségből állt. Ez a palota ma már nem látható, 1768-ban elbontották. Helyén szintén egy fából készült kastély építettek, de ez sem maradt fenn. A ma látható épületeket a szovjet időkben állították fel, 2006-ban újították fel.


Banya
Banya (Fürdőház)
Régen az oroszok  fürdőházba jártak tisztálkodni, ma már előnyös bőrgyógyászati és keringési okok miatt keresik fel a banyakat.  A gőzfürdőkben nyírfaágakkal csapkodják magukat, utána belecsobbannak a hidegvizű medencékbe. Moszkvában ma is kb. 50 banya működik, fontos része az orosz társasági életnek.





Gorkij Park
Gorkij Park
1928 óta pihenhetnek a moszkvaiak a Gorkij Parkban. A park  része  a hullámvasút, vannak itt kávéházak, sörözők, sportlétesítmények , kis tavacskák  és itt van kiállítva a Buran űrsikló is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.