2011. március 29., kedd

A Moszkva-folyó

E hatalmas főváros, amely egyben az Oroszország legnagyobb városa és ipari központja is egyben nevét a rajta keresztül folyó folyóról kapta.

Moszkva-folyó
A város területén mintegy hurok alakú kanyarulatokban 50 kilométert tesz meg a Moszkva-folyó. Forrásvidéke a mintegy 30 km-re található Gzsatszk város környékén található hely, és a Volga egyik mellékfolyójába torkollik, Az Okába. Egy mellékfolyója csatlakozik hozzá a város területén: Jauza, a másik mellékfolyó a Nyeglinnaja. Ezen kívül több kisebb patak is ömlik a folyóba. A folyó 502 km hosszú és vízgyűjtő területe 17 600 négyzetkilométer.

Moszkva legszebb hídja Bolshoi Kamenniy Most, (Nagy Kőhíd) amelyről csodás kilátás nyílik a Kremlre, és az egész városra. A hidat a 17 században építették. A folyó kettészeli a várost, a Moszkva-folyón inneni és azon túli részre.
A másik híd a Bolshoi Moskvavereckiy Most (Nagy Moszkva -folyó híd), amelynek közelébe a Zsófia templom található.
A pravoszláv világ leghatalmasabb temploma mellett( Megváltó Krisztus székesegyház) egy sétálóhíd visz bennünket a "túloldalra". Ez a Patriarsij Moszt (Pátriárka híd), amely egészen új és a híres Zurab Ceretelinek köszönheti létrejöttét. Cereteli nevével egyébként gyakran találkozunk akármerre is járunk Moszkvában.
A Moszkva-folyón túli résznek nevezzük a Kreml alatt délre folyó Moszkva kanyarulata és a középső körgyűrű, a Krími hídtól a Bolshoi Krasznokolomonszkij hídig terjedő szakaszt.

A Moszkva-folyón természetesen befizethetünk hajókirándulásra, amely a Kijevszkij állomástól indul, másfél órás és így aztán tökéletes ráláthatunk az egész városra és arra, hogy mi hol helyezkedik el. Veréb-hegy, Luzsniki stadion, Lomonoszov Egyetem stb.

A híres folyóról egy híres orosz dal is énekel: A Moszkva-parti estékről...:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.