2011. április 21., csütörtök

Moszkvai robbantások

Moszkva belpolitikai és etnikai helyzete miatt is fokozottan veszélyezett város, nemcsak fővárosi státusza és magas számú lakossága miatt. Az utóbbi években két dátum biztosan minden moszkvai,vagy Moszkvában élő embernek sokat mond. 2010. március 29-e és 2011 január 25-e. Az elmúlt két évben ez volt a két legnagyobb port kavart terrortámadás?merénylet Moszkva ellen. Az előbbi alkalmával két metróállomáson történt robbantás: Lubyanka és Park Kulturi.

Lubyanka és a Park Kulturi állomások

Nem véletlenül választották az elkövetők ezeket a helyszíneket. A Park Kulturi metróállomás két vonal találkozásának pontja, az egyik legforgalmasabb átszállóhely. Egyébként egyetemisták tömege utazik ezen a vonalon percről-percre hiszen ezen a vonalon lehet eljutni az Moszkvai Lomonoszov Egyetem megállójáig. A nemrégen történt robbanás pedig a Domodedovo i Nemzetközi Reptéren történt január végén. 35 halálos áldozatot követelt és több száz sérültet. Ez abban hozott fordulatot, hogy az áldozatok között már külföldiek is szerepelnek.
A merényletek azonos vonásai : nagyszámú halálos áldozatra, sérülésre való törekvés, média érdeklődésének felkeltése. Az elsődleges célpontok általában olyan zárt helyek, ahol a pánik kialakulása miatt is több áldozat fordulhat elő. Az időpont kiválasztása az elkövetők részéről: olyan időpont, amikor a legtöbb potenciális áldozatra számolnak. (csúcsidő, ünnepségek). Továbbá az is megfigyelhető, hogy a merényletek száma növekszik. Míg évente átlagban egy ilyen "esemény "fordult elő, ez az utóbbi 1, 5 fél évben gyakoribbá vált.
Az adatok szerint mindkét merénylet áldozatai kaukázusi származású fanatikus nők követték el, akiknek férjei Oroszország elleni harcokban esetek el. Az elkövetők meglepően fiatalok voltak, húsz év körüliek.Természetesen az embereket a félelmen túl a felháborodás, megbotránkozás érzelme fogja el, ha erről hallanak, miért kell ártatlan embereknek meghalniuk más fanatizmusa miatt. A találgatások folytatódnak. Egyes információk szerint az orosz titkosszolgálatoknak volt információjuk készülő merényletekről.
És hogy el lehet-e kerülni az ilyen merényleteket? Aligha. Metrózni muszáj Moszkvában. Bizonyos óvintézkedéseket lehet tenni, és lehet jobban figyelni, de sohasem tudhatjuk mibe keveredhetünk ártalmatlan utazásaink során.

Virágok és gyertyák a Domodedovo-i repülőtéren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.