2011. február 28., hétfő

Moszkvába vonattal

Budapesttől Moszkváig 36 óra az út nemzetközi vonattal. Igen kicsi, 3 személyes kupék vannak e nemzetközi járaton. Ha szerencsés az ember, akkor van, hogy végig egyedül tud utazni egy kupéban, és nem kell ismeretlenhez alkalmazkodni. Márpedig, nem ritka, hogy üresek a kupék, mert inkább repülővel utaznak az emberek. Éppen azért is, mert a vonatjegy ára kiszámíthatatlan, nem tudni mi alapján számolják. Volt olyan, hogy 37 000 forintért vettem a jegyet, és volt olyan, hogy 21000ért. Szóval, 25 és 40 000 Ft között bármennyi lehet. (Repülőjegyet Moszkvába Budapestről (oda-vissza) 70 000 Ft-nál olcsóbban nem igen lehet vásárolni, a Malévnak és az Aeroflotnak vannak közvetlen járatai)
Úgynevezett platzkartot a vonatra csak az ukrán határtól lehet vásárolni, Csaptól. Természetesen létezik olyan hogy első osztályra szóló mentejegy, de sokak szerint semmi különbség nincs az osztályok között. Az ukrán-magyar határon 4 vagy 5 órát áll a vonat mert átpakolják a szerelvényeket szélesebb sínpárokra amíg rajta ül az ember. Ukrajnában egyébként Lvovban és Kijevben áll kb. fél órát a vonat. Ott vásárolhat az ember mindent amire szüksége van a maradék vonatút eltöltéséhez. Az ukrán-orosz határon is éjszaka megy át a vonat. Azért mindenképpen érdemes sok enni és innivalót magunkkal vinni, de természetesen az utaskísérőktől és bármi beszerezhető jó pénzért. Inni tilos, a vonaton természetesen rendőrök vigyáznak az utasokra és a szabályok betartására. Moszkvába a Kievsky vokzalra érkezik a vonat, ahonnan könnyen el lehet jutni a város bármelyik pontjába.

A Tisza Expressz menetrendje: Budapest – Debrecen – Záhony – Munkács – Lvov – Kijev – Moszkva

A Tisza Expressz mozdonycseréje
C: Zatkany 









 A Tisza Expressz megérkezik Lvovba

13 megjegyzés:

  1. Jó bulinak látszik!
    Mi az a platzkart, amit az Ukrán határtól lehet megvenni? Kell az nekem?

    utazo

    VálaszTörlés
  2. nem olyan jo buli ez:) en vagy 20-23x megjartam igy ezt az utat 1993tol 2010ig. Meg repultem is Ungvarrol Moszkvaba amikor csak kb 10USD volt a jegy.
    A plazkartot nem javaslom senkinek (sok a lopas). Hanem inkabb a 4 szemelyes kupe-t. (neha van 3 szemelyes (kupe) hallokocsi is amirol mar volt szo)
    Es a hallokocsi kozepen szoktam helyet kerni (24 ora utan a WC-k mellett mar kibirhatatlan) foleg ha Kijevtol Moszkvaba vagy Kijevtol Szimferopolba utazunk (Fekete tenger, Krim, 24 ora Kijevtol, kb 100USD) nyaron.
    Semmit sem erdemes venni utkozben az allomasokon (utitarsaim 3x kaptak szlmonellat, 1x lemaradtak a vonatrol es 2szer a zsebtolvajok kiraboltak mert leszalltak a peronra es idegesen sietve vasarolgattak a tomegben). Ja, es soha sem szabad a holminkat otthagyni a hallofulkeben rabizva egy idegen utastarsra. Szent Petervaron elloptak a hatizsakomat amikor leugrottam hogy vegyek asvanyvizet az ures peronon levo kis bodenal (a vagonomtol 5 meterre). Pedig az allomasokon a vagonok kozt lezarjak az ajtokat.
    Tobb ismerosom Moszkvan keresztul Kinaba is utazott. Ott ezekre a dolgokra meg jobban oda kellett figyelni.

    VálaszTörlés
  3. Egy kis kiegészítés: nem mindegy, hogy Magyarországon belül hol veszed meg a vonatjegyet, mivel eltérő árat kell fizetni, ha különböző állomásokon szállsz fel. Persze, Budapestről a legdrágább, és Záhonytól a legolcsóbb. Mi, amikor március elején jöttünk ki Moszkvába vonattal, Budapesttől 32 ezer pár száz Ft volt a jegy (csak oda), viszont Nyíregyházáról már csak 24 ezer Ft volt. Viszont ez azért vicces, mert Bp-Nyíregyháza között még a teljesárú jegy is olcsóbb, mint 8000 Ft, tehát jobban megéri, ha Bp-Nyíregyháza között belföldi jegyet vesz az ember, és a nemzettközit csak Nyíregytől kéri.
    Az utazást állítólag még olcsóbban is meg lehet úszni, hogyha Ukrajnában átszáll az ember. Az egyik ismerősömtől hallottam, hogy kijevi, csapi és záhonyi átszállással csak kb. 15 ezer Ft-ba kerül az út, illetve ha meg Lembergben is átszáll, akkor akár 12 ezer Ft-ból is kihozható a kalandtúra, bár így a 37-38 órás menetidő is megnövekszik. De valamit valamiért. Amúgy május végén én így átszállással tervezem a hazautat, majd megírom, hogy pontosan mennyibe került.
    Amúgy szerintem nem olyan veszélyes az utazás, mint ahogy az előző kommentelő írta, nekem nem voltak rossz tapasztalataim sem Magyarország-Moszkva között, sem az ukrán belföldi vonatokon (Csap-Odessza között), pedig akkor én is platckrton utaztam. Persze az alapvető utazási szabályokat be kell mindenképpen tartani.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Én 56 ezer kilométert vonatoztam másfél év alatt az oroszoknál, kizárólag Platzkarton vagy Obsij vagy ülős vonaton. Ezek a legolcsóbbak. Budapest-Moszkva járatot is ismerem.

    Azért javasolom a Platzkartot, mert ott az emberek odafigyelnek egymásra, így nehezebb lopni, sok a tanú. A négy ágyas fülke szűkebb, és ha kifogsz magad mellé 3 rosszindulatú vagy részeg utitársat, akik becsukják maguk mögött az ajtót, akkor se tanú, se kapálózás...

    Nekem csak jó tapasztalatom volt Plaztkarton. Egy viszont tény: a Moszkva-Budapest járat, tehát az ukrán platzkart volt a legleamortizáltabb az összes közül.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Nagyon sok hasznos infót leírtatok eddig,ez nagy segítség.Én tavaszra tervezem kiutazásomat Moszkvába,utána átszállásal a Transzszibériai Exp. onnan meg Vladivostok aztán vissza"a hiv..oldalon nem sokat irnak -esetleg ha valaki hasznos infoval tudna szolgálni,azt nagyon megköszönöm.Üdv:Tamás email: t.koszorus@citromail.hu

    VálaszTörlés
  6. 2010-ben és 2011-ben is utaztam a Tisza expresszel Budapest-Moszkva és vissza is. Budapestről csak hálókocsik vannak. Azt nem tudom, hogy a Csapon felvett kocsik milyenek, de Csaptól már van étkezőkocsi is a vonaton.
    A hálókocsikban van légkondi, a kocsikísérők nagyon barátságosak, segítőkészek. Tőlük lehet kérni bármikor forró vizet teához, kávéhoz.
    A fülkék 3 személyesek, de ha 1.o.menetjegy van, akkor 2 személy, vagy akár 1 személy lefoglalhat egy fülkét. Persze így drágább.
    A mai Tiszán sokkal kényelmesebben lehet utazni, mint anno a birodalmi expresszel.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Kijevben szeretném kint élő rokonaimat meglátogatni tavasszal.Fiatal lány vagyok, egyedül nem javasoljátok az utazást ezek szerint?Nem feltétlenül biztonságos még a nemzetközi vonat sem?
    Előre is köszi a válaszokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A poszt írója SILVIO fiatal lány, ő már többször is járt vonattal Oroszországban, amennyire tudom jól van. :)

      Törlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Kedves névtelen!
    A "birodalmi expresszel" többször utaztam. l. osztály: 2 személyes fülke, 2 fülke között zuhanyozó. Bp.-től étkezőkocsi. Nem tűnt el semmi. Vonatkísérőknél mindent be lehetett szerezni. Rend volt.
    Nem kell azt hinni, hogy akkor a koszos vonatok lábhajtánnyal mentek.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok én is Oroszországba szeretnék utazni, ha most megyek karácsony előtt mennyibe fájna ez nekem á-tól z.ig.
    köszi előre is. Turul.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Én négy koffernyi csempét szeretnék behozni vonattal Moszkvából. Megoldható szerintetek? Amúgy szeptembertől már 10 ezer forintért wizzair-rel is lehet repülni Moszkva Budapest között.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok! Én jövő őszre tervezek egy moszkvai kiruccanást (csak 3 napot töltenék ott) -mert csak addigra tudom kb összegyűjteni a pénzt. A MÁV honlapján nincs információ a jegyárról, szerintetek hogy tudnám a legolcsóbban megúszni? (Átszállni nem nagyon szeretnék, félek, hogy még elvisz a vonat Kínába vagy Kazahsztánba.. :D) Egy hátizsákot vinnék magammal, ja és én is fiatal lány vagyok.

    VálaszTörlés

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.