2011. március 5., szombat

Maszlenyica

Ezen a héten sok országban a hagyományokhoz híven beköszöntött a farsang, vagy ahogy például Németországban nevezik − a karnevál ideje, amely a téltől való búcsúzáshoz, annak kiűzéséhez is köthető, amely pogány hagyományokból megmaradt népszokás. Ezt az ünnepet Oroszországban maszlenyicának nevezik. Idén is egy hétig tart, február 28-tól március 6-ig. a hét első felében régen elkészítették a bábut, amelyet női ruhába öltöztettek, amelyet a régi idők szokása szerint egy szánon végigvitték a városban vagy faluban. Az igazi lakmározás és mulatozás csütörtöktől jelenik meg az utcákon, nagyobb parkokban, terekben. Mint a téltől való búcsúzás jelképeként szalmabábut is égetnek és régebben a szánkózás is hozzátartozott ehhez az „ünnephez”.
A Maszlenyica hete az utolsó hét a nagyböjt kezdete előtt, ezek az utolsó napok, amikor még éppen lehet húst fogyasztani, bár már ekkor próbálják magukat „készíteni” a hús nélküli ételek fogyasztására. Éppen ezért, az ilyenkor nagyon népszerű étel a palacsinta, amelyet nemcsak tejből készült állaga miatt esznek ebben az időben az emberek, hanem formája miatt is. Ugyanis kerek formája a Napot szimbolizálja, így ez a tavaszváró „ételük”. A palacsintát Oroszországban egyébként nemcsak különböző édes töltelékkel, például lekvárral vagy mézzel szeretik, hanem kaviárral, hússal töltve, gombával, vagy tejföllel is.
Moszkvában több helyszínen is vannak rendezvények, amelyek nemcsak zenés, táncos mulatságok, felvonulások, hanem egy időben vásárok is találhatók. Természetesen a Vörös tér háta mögött is találunk ilyen programot, vagy a legkedveltebbek még a Gorkij Parkban, a Sokolnikiben, vagy Kolomenskoye-ben rendezett mulatságok.


Moszkva - Maszlenyica
Moszkva - Maszlenyica


















A híres szibériai borbély című filmben van egy jelenet az orosz maszlenyicáról:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.