2011. március 16., szerda

Moszkvában is tartottak március 15-ei megemlékezést

A moszkvai magyar nagykövetség idén március 11-én este 6 órai kezdettel tartott megemlékezést nemzeti ünnepünk alkalmából, a nagykövetségen. (Moszkva Mosfilmovskaya Ulica 62.)


Először a himnuszt énekelte el a résztvevő magyar közönség, majd a nagykövet mondott beszédet, végül a moszkvai József Attila Honismereti Általános Iskola diákjai ünnepi műsorát hallhattuk, akik főleg Petőfi verseket szavaltak. (Nemzeti dal, 12 pont, Feltámadott a tenger, Egy gondolat bánt engemet, Európa újra csendes.)Az előbb említett iskolában egyébként az itt dolgozó magyarok gyerekei járnak.
Majd mindezek után állófogadást adtak, ahol magyaros ételek kerültek tálalásra.
Természetesen senki nem feledkezett el a kokárda viseléséről e nemes ünnep alkalmából. A megemlékezésen a Moszkvában élő, itt dolgozó vagy tanuló magyarok vettek részt. A magyar klubbon kívül ilyen nemzeti ünnepek adnak alkalmat arra, hogy az itt élő magyar kolónia találkozzon.

De nem csak a követségen rendeznek megemlékezést, hanem március 16-án este hat órai kezdettel a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Povarskaya 21) is ünnepi műsor került megrendezésre, ahol Fülep Márk és Gábor József előadóművészek adtak másfél órás koncertet. Fülep Márk altfuvolán játszott, Gábor József zongorán kísérte. A himnusz eléneklése után, és egy negyedórás történelmi ismertető után a március 15-e események jelentőségéről, hallgathatta meg a közönség a budapestről érkezett művészek koncertjét. Liszt darabtól kezdve Brahmson át a különféle alföldi, dunántúli, moldvai, felvidéki népdalokig rendkívül színes zenei műsorral szórakoztatták az ünneplő közönséget, ahol meglepően majdnem ugyanannyi orosz volt, mint magyar. A műsor egyébként végig oroszul zajlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekhez nem szükséges regisztráció.